Kysymyksiä ja vastauksia Legolaksesta

Lähetin läjän kuvia Legolasiin, mutta niistä julkaistiin vain muutama. Mitä lopuille tapahtui?

Kuvasi ovat tallessa ja ne julkaistaan aikanaan. Kuvia valitaan julkaistavaksi sen mukaan, miten ne sopivat juttuihin ja kuinka paljon tilaa on käytettävissä. Kuvia yritetään myös hieman säästää pahan päivän varalle, eli kaikkia kuvia ei julkaista heti, mutta kaikki kuvat julkaistaan kyllä aikaa myöten.

Miksi ette arvostele kaikkia fantasiakirjoja?

Koska emme ehdi. Fantasiaa julkaistaan niin paljon, että toimituksen aika ei yksinkertaisesti riitä kaikkien kirjojen lukemiseen. Yritämme valita arvosteltaviksi kiinnostavimmat ja lupaavimmat kirjat. Monien sarjojen kohdalla taas on kyse siitä, ettei kukaan toimituksen jäsen ole lukenut niitä alusta lähtien, eikä olisi mitään järkeä arvostella kirjaa lukematta sarjan aiempia osia.

Miten pääsee arvostelemaan kirjoja Legolasiin?

Jos olet lukenut jonkin juuri ilmestyneen kirjan, kirjoita siitä arvostelu ja lähetä se yhteystietojesi kera Legolasiin (esim. sähköpostitse). Jos se miellyttää toimitusta, julkaisemme sen ja saatamme pyytää sinulta lisää arvosteluja. Muista, että hyvä arvostelu voi myös moittia kirjaa. Sinun ei tarvitse pitää kirjasta voidaksesi kirjoittaa siitä hyvän arvostelun.

Kannattaako minun lähettää teille mitään materiaalia, kun tiedän, ettei päätoimittaja pidä kirjoitustyylistäni/piirustustyylistäni/minusta?

Kannattaa. Päätoimittaja ei yksin ratkaise, mitä julkaistaan, vaan päätökset tekee toimitusryhmä yhdessä.

Novellini eivät ole pärjänneet kilpailuissa. Kannattaako minun silti lähettää niitä Legolasiin?

Kannattaa. Tuomarointiin kuten julkaisupäätöksiinkin vaikuttavat myös henkilökohtaiset mieltymykset. Legolasin toimittajat saattavat pitää aivan eri asioista kuin kilpailujen tuomarit.

Ystäväni piti kirjoittamastani tarinasta, mutta en silti ole varma kehtaanko lähettää sitä Legolasiin. Toimittajat varmaan nauraisivat sille ja minulle.

Tekstin lähettämisestä voi seurata tasan kaksi asiaa: jos tekstisi on hyvä, se päätetään julkaista. Toimitus hyvin todennäköisesti ehdottaa siihen korjauksia ja hienosäätöä, mutta se ei tarkoita, että teksti olisi huono tai sinä huono kirjoittaja. Kuuluisat kirjailijatkin joutuvat hiomaan ja korjailemaan kirjojaan ennen julkaisua. Jos tekstisi ei ole tarpeeksi hyvä julkaistavaksi, päätoimittaja ilmoittaa sen sinulle ja siinä kaikki. Mikään ei estä sinua kirjoittamasta uutta tarinaa tai korjaamasta vanhaa ja yrittämästä uudelleen.

Olen kirjoittanut jutun Robin Hood -legendoista. Se ei varmaan sovi Legolasiin, koska se ei ole fantasiaa?

Kyllä sopii ja niin sopivat muutkin riittävän lähellä fantasiateemaa olevat jutut.

Mitä toimitus tekee?

Lyhyesti sanottuna toimitusryhmä huolehtii, että Legolas ilmestyy. Toimitusryhmä ja avustajat tuottavat siihen sisältöä kykyjensä mukaan esim. kirjoittamalla artikkeleita, piirtämällä kuvia, arvostelemalla kirjoja, oikolukemalla ja kommentoimalla sekä etsimällä ja keksimällä jutunaiheita. Päätoimittaja taittaa lehden. Ryhmä kokoontuu n. kerran kuukaudessa lukukausien aikana tarkistamaan, mitä on saatu aikaan ja mitä pitäisi tehdä.

Miten pääsee Legolasin toimittajaksi?

Lähettämällä materiaalia Legolakseen tai tarjoutumalla sen toimittajaksi. Jos onnistut vakuuttamaan toimituksen siitä, että kirjoitat/piirrät/oikoluet/kommentoit toisten juttuja sujuvasti ja että aikatauluissa pysyminen ei ole sinulle ongelma, harkitsemme asiaa. Fantasiagenren tuntemus, sähköpostin käyttömahdollisuus ja pääkaupunkiseudulla asuminen luetaan eduksi. Ryhmän jäsenet sitoutuvat tehtävään vuodeksi kerrallaan ja heidan vastuullaan on, että Legolas ilmestyy ajallaan. Koska Legolasta tehdään vapaaehtoisvoimin, toimitusryhmän jäsenet eivät valitettavasti saa korvausta tekemästään työstä tai kuluistaan, mutta usein toimitusryhmän kokous päättyy hauskaan peli- tai videoiltaan.