Arkistot kuukauden mukaan: lokakuu 2018

Kuvastaja-palkinto Elina Rouhiaiselle!

Kuvastaja-palkinnon tänään saanut Elina Rouhiainen on Helsingin Kirjamessuilla haastateltavana vielä huomenna perjantaina 26.10.2018 Kallio-lavalla klo 14.30-15.00. Tällöin keskiössä on Väki-fantasiatrilogian toinen osa eli tuore Aistienvartija – jatkoa siis nyt palkitulle Muistojenlukija-romaanille! Haastattelun jälkeen Rouhiainen signeeraa Tammen osastolla!
___

Lehdistötiedote

Fantasiakirjallisuuspalkinto Kuvastaja jaettiin Helsingin kirjamessuilla

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakama Kuvastaja-palkinto on myönnetty Elina Rouhiaisen teokselle Muistojenlukija (Tammi). Lyhytlistalle raati nosti myös seuraavat teokset: Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki (Gummerus), Siiri Enoranta: Josir Jalatvan eriskummallinen elämä (Robustos), Sini Helminen: Kaarnan kätkössä (Myllylahti), Saara Henriksson: Syyskuun jumalat (Into Kustannus). Kilpailuun osallistuivat vuonna 2017 julkaistut suomalaiset fantasiaromaanit selkeästi satukirjoiksi laskettavia teoksia lukuun ottamatta.

Lyhyen listan koostaminen oli tänäkin vuonna äärimmäisen vaikeaa, sillä vuonna 2017 julkaistiin ennätyksellisen laadukasta kotimaista fantasiaa ja niinpä poikkeuksellisen monia kovatasoisia romaaneja jäi tällä kertaa listan ulkopuolelle. Raati haluaa erityisesti nostaa esille tapaa jolla sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta käsiteltiin erittäin onnistuneesti useammassakin finalistissa. Tämän vuoden finalistit olivat myös kaikki poikkeuksellisen kauniita fyysisinä kirjoina.

Voittajakirjaa luonnehdittiin raadin piirissä seuraavasti: “Yhteiskunnallinen tematiikka (yhteiskunnallinen eriarvoisuus, maahanmuuttajat, sukupuolen moninaisuus yms.) ja sen herkkä käsittely ilman turhaa saarnaavuutta tekivät vaikutuksen.” “Todella kiehtova taikuus-/kykyrakennelma, jota käytetään hyvin juonenkäänteissä.” “Isot teemat antavat kirjan tarinalle paino-arvoa.” “Henkilöt olivat monitahoisia ja näkökulmien vaihtuminen sujuvaa.” “Kaikki tässä kirjassa oli tuoretta.”

Palkinto jaettiin Helsingin Kirjamessuilla 25.10.2018 klo 11.00.

Lisätietoja:

Kuvastajan aiemmat voittajat:

    • Virve Sammalkorpi: Paflagonian perilliset – Iax Agolaskyn päiväkirjan
      säästyneet sivut (Karisto 2016)
    • Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki (Teos, 2015)
    • Helena Waris: Vuori (Otava, 2014)
    • Helena Waris: Talviverinen (Otava, 2013)
    • Jenny Kangasvuo: Sudenveri (Teos 2012)
    • Helena Waris: Sudenlapset (Otava, 2011)
    • Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät (Atena kustannus 2010)
    • Helena Waris: Uniin piirretty polku (Otava, 2009)
    • Anni Nupponen: Nainen ja kuningas (omakustanne, 2008)
    • Päivi Honkapää: Viides tuuli (WSOY, 2007)
    • Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta (Atena kustannus, 2006)
    • Jyrki Vainonen: Perintö (Loki, 2005)
    • Ilkka Auer: Sysilouhen sukua (Otava, 2004)
    • Juha Ruusuvuori: Nokian nuoriso-ohjaaja (WSOY 2003)
    • Tuula T. Matintupa: Tuulen kalastajat (Kustannus-Mäkelä 2002)
    • Sari Peltoniemi: Hirvi (Tammi 2001)
    • Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (Tammi 2000)

Kontu-kommentteja Turun TSH:sta

Turun kaupunginteatterin Taru sormusten herrasta -näytelmää esitetään kuluvan syksyn ajan vielä 28.12.2018 asti, ja lippujakin edelleen on saatavilla ainakin arkipäiville, ks. Lippu.fi! Näytelmän esittely teatterin sivuilla taas löytyy täältä, kun taas fanituotteista (niitä on uusia!) ja syyskauden esiintyjävaihdoksista täältä. Myös keskustelu näytelmästä Konnun keskustelufoorumilla jatkuu täällä!

Valokuva: Otto-Ville Väätäinen (Turun kaupunginteatterin kuvagalleria)

Syksyn esityskauden kunniaksi muisteloja ja kommentteja seuran keväiseltä teatteriretkeltä, johon osallistui runsaat kolmekymmentä ryhmälipun ostanutta sekä kymmenisen itäsuomalaista kontulaisvahvistusta. Useat kontulaiset pääsivät kaverikuvaan Frodon (Stefan Karlsson) kanssa!

Valokuva: Qohelet.

SISÄLTÄÄ (hienoisia) SPOILEREITA!!!

Arvostimme:
– Hobittien henkilökemia ja kohellus toimii
– Repunpäässä Tolkienin kuva sekä 1800-luvun piipputeline!
– Pomppiva ponin piilokapakkafiilis
– Tom Bombadilin mukaan ottaminen!
– Gimli <3 Legolas, hyvä vanha pariskunta
– Klonkulle ja sijais-Klonkulle aplodit sekä akrobatiasta että yleisestä klonkkumaisuudesta!
– Sauronin suu oli sopivan ylimielinen, hyvällä tavalla ärsyttävä. Ja kuuma.
– Gwaihir, sormusaaveet, Puuparta, Lukitari…!!!
– ”Se oli ihana se Ruusa.”
– Tilan käyttö erityisen hienoa! Samoin esityksessä päästiin näyttämään, mihin kaikkeen tekniikkaa voi käyttää – mutta sitä ei tehty vain tekniikan vuoksi vaan tukemaan esitystä. Kiva, että tekniikasta vastaavat tulivat ensimmäisinä lavalle kumartamaan, koska ovat todella isossa roolissa.
– Föllari-kaupunkipyörille tehty mainosvideo, jota varapj ei enää internetistä löydä :( Mutta… Jos Mordoriin ei voi tuosta vain kävellä, niin voiko sinne pyöräillä?

Valokuva: Otto-Ville Väätäinen

Hämmennyimme:
– Mitä Tom Bomdadilin päästä kasvoi? Tomilta puuttuu kuuluisat keltaiset saappaat :D Bombadil oli hivenen liian pelottava, mutta tämähän vain tukee teoriaa siitä, että Bombadil on Noitakuninkaan sivupersoona…
– Ensimmäinen näytös oli selkeä, mutta Rivendelliin tultaessa tarina vähän hajosi. Toinen näytös jouheva, kolmas vähän sekava. Ensimmäiseen kirjaan (kuudesta) käytettiin suhteessa liikaa aikaa (vaikkakin ymmärrettävästi), loppu oli tosi tiivistetty, eikä Rohania nähty. Tiettyjä seikkoja ei katsoja ymmärrä, jollei tunne jo tarinaa.
– Peter Jacksonin TSH-elokuvista oli otettu toimivia vaikutteita, mutta leffoja ei olisi tarvinnut noudattaa aivan näin orjallisesti.

Valokuva: Otto-Ville Väätäinen
Graafinen suunnittelu ja kuvaupotus: Marita Koivisto

Muuta:
– Aragorn oli varsin hottis, mutta ehkä liian paljon Hobitti-leffojen Kilin näköinen!
– Minkälainen sikiämisaika hobiteilla on, jos Elanor syntyy jo vuoden kuluttua Viimapäästä? Ehkä sikiämisaika on lyhyempi kuin ihmisillä, koska hobitit ovat pienempikokoisia?
– Voiko glitteriä olla liikaa? Voiko Tolkienissa olla glitteriä lainkaan? Sauronin suulla ainakin voi olla glitteriä!
– Puheenjohtajisto yritti huutaa aplodien aikana yhteen ääneen ”Eglerio!” (ylistäkää heitä), mutta se tuskin kuului tarpeeksi selvästi esiintyjille asti. Frodolla oli onneksi seuran toimittamat kukat kädessään kumartaessaan! Vaihda Sormus kukkaan, Frodo!

Valokuva: Otto-Ville Väätäinen