Alankomaiden Leidenissä, vain runsaan puolen tunnin junamatkan päässä Amsterdamista, sijaitsee maailman ainoa Tolkieniin keskittynyt kivijalkakauppa, Tolkienwinkel eli The Tolkien Shop. Valikoimassa on suurin piirtein kaikkea, mitä Tolkien-fani voi haluta, ja erilaisia tuotteita on yli 6000. Myyntitavaroiden lisäksi kaupan tiloissa on esillä omistaja René van Rossenbergin omaa Tolkien-kokoelmaa.
Van Rossenbergin mukaan kaupan asiakkaat jakautuvat löyhästi kahteen ryhmään: kirjafaneihin, jotka metsästävät varsinkin ensipainoksia, ja elokuvafaneihin, jotka harrastavat figuureja ja muuta leffakamaa. Kaikkiaan myydyin tuote on pitkän aikaa ollut Jackson-elokuvien Arwenin Evenstar-kaulakoru, jonka eri versiot ovat vuodesta 2001 lähtien olleet suuressa suosiossa. Toinen tärkeä tuoteryhmä on The Hobbit -kirjan erikieliset käännökset, sillä ne ovat monien Tolkien-harrastajien keräilykohde. Kaikkiaan kaupan hyllyssä on Tolkien-käännöksiä noin 30 kymmenellä kielellä. Van Rossenbergin omassa kokoelmassa käännöksiä on vielä enemmän, ja osa näistä on nähtävillä vitriineissä. Käyntihetkellä myyntihyllyssä ei suomenkielisiä käännöksiä ollut, mutta museovitriinistä löytyi ainakin Lohikäärmevuori.
Van Rossenberg tiskinsä takana. Huomaa Tolkienin rintakuva vasemmalla.
Van Rossenbergin oma Tolkien-keräily alkoi Tolkienin kuolinvuonna 1973. Tällöin keräilyharrastus kevensi kukkaroa paljon nykyhetkeä vähemmän, ja ensipainoksia saattoi saada melko edullisesti. Kirjojen lisäksi saattoi menneinä vuosikymmeninä hankkia muutakin harvinaista verrattain halvalla: Tolkienin käsin kirjoittaman kirjeen saattoi löytää 400 – 500 eurolla, kun nykyään lyhyemmästäkin raapustuksesta saa pulittaa monta tuhatta euroa.
Kaupan kallein myynnissä oleva tuote on tietenkin hyväkuntoinen The Lord of the Ringsin kolmiosainen ensipainos (1954-1955), jonka voi hankkia itselleen 30 000 eurolla. Vertailukohteena voi pitää vaikkapa aidonkokoista Uruk-hai-patsasta, jonka saa olohuonettaan koristamaan niinkin pienellä summalla kuin vajaalla kahdella tonnilla (toimituskulut tosin kannattaa 180-kiloisen jättipystin kohdalla selvittää tarkkaan), tai Jay Johnstonen tauluja, joista mukavankokoisen nättipoika-Sauronin saa takan päälle viidellä ja puolella tuhannella eurolla.
Kauppa on sivukujalla hivenen Leidenin keskustan ulkopuolella
Omasta kokoelmastaan van Rossenberg ei keräilykohteita myy, ei vaikka hinnasta sovittaisiin. Hänelle on tuloksetta tarjottu 80 000 euroa The Road Goes Ever On -nuottikirjan ensipainoksesta, jonka ovat signeeranneet – ilmeisesti julkaisutilaisuudessa – säveltäjä Donald Swann, laulaja William Elvin sekä Tolkien itse. Nimikirjoituksineen tämä opus lienee ainoa laatuaan.
Kenties erikoisin myynnissä ollut tuote sen sijaan ei ollut hinnalla pilattu. Tolkien lempipuu Oxfordissa kaadettiin sen huonon kunnon aiheuttaman vaaran takia toissavuonna (ks. uutiset täältä ja täältä), ja van Rossenbergilla oli kaadetusta puusta irrotettua kaarnaa jonkin aikaa myynnissä 20 eurolla pienissä lahjarasioissa. Valitettavasti kaarnat on jo myyty loppuun – muuten olisi tämä hobitti todennäköisesti puun lumoon sortunut!
Kaupan etuosaa
Suomalaisista Tolkien-faneista kysyttäessä van Rossenberg muistelee erityisesti Tolkienin satavuotisjuhlallisuuksia Oxfordissa vuonna 1992. Tällöin hollantilaisilla ei kellään ollut huonetta collegella, mikä vaikeutti room partyn eli huonebileiden järjestämistä. Paikalla ollut suomalainen tarjosi huonettaan bilepaikaksi, ja näin syntyi hollantilaissuomalainen room party. Van Rossenberg kertoo, että ”we totally wrecked that room”. Juhlissa mm. kilpailtiin siitä, kuka osaa laulaa eniten eri maiden kansallislauluja. Laulut tuli tietenkin laulaa seisten huoneen työpöydällä, joka alkoi illan mittaan mennä yhä enemmän notkolleen. Jopa Priscilla Tolkien osasi seuraavana päivänä kommentoida, että teillä oli kuulemma hyvät juhlat!
Van Rossenberg matkaa myyntivalikoimansa kanssa joitakin kertoja vuodessa ainakin Britannian ja Saksan Tolkien-tapahtumiin. Suomessa hänet voi tavata ensi vuonna WorldConissa, mutta turhan pitkän etäisyyden takia kaupan tuotteet eivät valitettavasti tällä kertaa matkaa mukana. Ostoksia voi onneksi tehdä netissä osoitteessa http://www.tolkienshop.com/! Itse fyysinen kauppa on auki vain pari kertaa viikossa sekä sopimuksen mukaan, joten tarkista aukioloajat ja tiedot bussiyhteyksistä etukäteen täältä.
(Haastattelu ja valokuvat syyskuulta 2016, © Sonja ”Heathertoes” Virta)